љубовен

љубовниот
Вид збор: Придавка
Ранг: 2612
Што се однесува на љубов.
Примери:
љубовна врска
љубовна игра
љубовен занес
љубовни изјави
Изрази
Љубовен триаголник - постоење на трето лице во интимниот живот на брачен пар.
Изведенки
љубовно прил.
(поет.)
Пример: Љубовно ѝ намигна.