а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

и

Вид збор: Извик
Ранг: 15096
1. За да се истакне чудење.
Англиски: and
Примери:
И, какво зеленило!
И, што убаво дете!
2. За да се истакне негодување.
Англиски: and
Примери:
И, голема работа!
И, каква мајка си!
3. При извикувања во народните песни за изразување чувства и за постигнување емотивен ефект; обично на крајот од стихот, од строфата или од песната.
Примери:
3аросила ситна роса, иии...!
Наросила родно поле, иии...!
4. При народни игри за изразување восхит, самостојно.
Примери:
Иии!