а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

да

Вид збор: Сврзник
Ранг: 6
1. За поврзување целни зависносложени реченици, обично се јавува со предлогот за (за да, како сложен сврзник).
Англиски: to
Примери:
Таа застана да ме види поубаво.
Тој трчаше да го стаса автобусот.
2. Во условни зависносложени реченици, во реален и нереален услов (ако).
Англиски: if
Примери:
Јас да бев на ваше место, би молчела и би работела.
Да знаев што ме чека, ќе размислев подобро.
3. Со предлогот без (без да = ако не).
Англиски: without
Примери:
Нема да оздравиш без да се лекуваш.
4. Во условно-допусни зависносложени реченици (заедно со и).
Англиски: and
Примери:
И да не дојдеш со нас, нема да ти се налутиме.
И да умрам, не се предавам.
5. Со честичката „дури“ (дури и да).
Англиски: even
Примери:
Нема да попуштам дури и да ме молат.
6. За дополнување на глаголот во главната реченица.
Англиски: to
Примери:
Почна да се смее.
Сакаше да остане.
7. Во составот на сложени сврзници: како да, кога да, колку да, место да, пред да.
Примери:
Отвори уста како да сака нешто да каже.
Кога да дојдам, неа не ја наоѓам.
Колку да мислиш, исто ти е.
Место да учи, тој цела ноќ шета.
Престани пред да сториме голема штета.
8. Во реченици кога второто дејство произлегува од првото (па, та).
Англиски: and
Употреба: Архаизам
Примери:
Таа не дојде, да затоа не сторивме ништо.
Таа само зборуваше, да од неа до збор не можеше да дојде.