untie - онтологија

заразврзе повеќе

заразврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да разврзува, да одврзува.
Албански: zgjidh

одбради повеќе

одбрадат
Вид збор: Глагол, свршен
Одврзе, симне од глава шамија, шал одврзувајќи ги краиштата од под брадата.
Албански: zgjidh

одврзе повеќе

одврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Оддели, одвои нешто што било претходно врзано.
Албански: zgjidh
Ослободи тоа што било врзано за нешто.
Албански: liroj
Одмота, одвитка од нешто.
Албански: liroj
Извади нешто што било врзано, заврзано во нешто.
Албански: nxjerr
За јазик - ослободи, отпушти, почне да зборува.
Албански: liroj
(се одврзе) оддели, разврзе
Албански: veçoj
(се одврзе, само во 3 л. едн.) се ослободи
Албански: liroj
Употреба: Преносно значење

поодврзе повеќе

Види и: одврзе (св.)
поодврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Одврзе малку, донекаде.
Албански: zgjidh pak

поразврзе повеќе

Види и: разврзе (св.)
поразврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Разврзе малку, во мала мера.

поразлабави повеќе

Види и: разлабави (св.)
поразлабават
Вид збор: Глагол, свршен
Разлабави малку, во некој степен.

разврзе повеќе

разврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи, распушти нешто сврзано.
Албански: zgjidh
(се разврзе) Се ослободи од нешто сврзано.
Албански: liroj, zgjidh

размота повеќе

Види и: мота (несв.)
размотаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се размота) За нешто замотано, заврзано - се развие.
Албански: shpalos, zgjidh

расправи повеќе

расправат
Вид збор: Глагол, свршен
Уреди нешто што се замрсило - коса и сл.
Албански: rregulloj, zgjidh

соврзе повеќе

(се) соврзат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) одврзе, (се) разврзе
Употреба: Народна поезија
Примери:
(нар. поез.) Соврзете ми бели раце, / да засвирам шарен кавал.

соврзува повеќе

Види и: соврзе (св.)
(се) соврзуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) одврзува, (се) разврзува

сопаше повеќе

сопашат
Вид збор: Глагол, свршен
Симне појас, облека.
Албански: zgjidh
Примери:
Го сопаша појасот.

сопашува повеќе

Види и: сопаше (св.)
(се) сопашуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) отпашува