tilt - онтологија

аншлуг повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Степенот на вртење на предните тркала од моторно возило.
Германски: Anschlag
Употреба: Технологија

искоси повеќе

искосат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави нешто во коса положба, направи да биде косо или да изгледа како да е косо.
Албански: pjerrem

истрани повеќе

Види и: настрани (св.)
истранат
Вид збор: Глагол, свршен
настрани

клацка повеќе

клацкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За течност - удира во внатрешноста на садот испуштајќи карактеристичен звук.
Албански: anoj

навали повеќе

навалат
Вид збор: Глагол, свршен
Настрани, наведне на една страна.
Албански: anoj

накриви повеќе

накриват
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, постави нешто накриво.
Албански: shtrembëroj

настрани повеќе

настранат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, намести нешто малку настрана.
Албански: heq anash, largoj

подискоси повеќе

Види и: искоси (св.)
подискосат
Вид збор: Глагол, свршен
Искоси, стави во коса положба малку, донекаде.
(се подискоси) Се искоси настрана, во коса положба во однос на нешто.

поднавали повеќе

Види и: навали (св.)
поднавалат
Вид збор: Глагол, свршен
навали
Албански: anoj
(се поднавали) Се накриви малку на една страна.
Албански: anoj

поднакриви повеќе

Види и: накриви (св.)
поднакриват
Вид збор: Глагол, свршен
(се поднакриви) Се накриви, се навали малку, донекаде.
Албански: lakoj

полегне повеќе

Види и: легне (св.)
полегнат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - се наведне, се навали (од голем дожд, ветар, град).
Албански: përkulem

понавали повеќе

Види и: поднавали (св.)
(се) понавалат
Вид збор: Глагол, свршен
поднавали

понакоси повеќе

Види и: накоси (св.)
понакосат
Вид збор: Глагол, свршен
Накоси уште малку, во некоја мера.

понакриви повеќе

Види и: поднакриви (св.)
(се) понакриват
Вид збор: Глагол, свршен
поднакриви

понастрани повеќе

Види и: настрани (св.)
понастранат
Вид збор: Глагол, свршен
Наведне, накриви малку настрана.
Албански: anoj, përkulem

поокоси повеќе

Види и: окоси (св.)
поокосат
Вид збор: Глагол, свршен
Окоси малку, донекаде.

склони повеќе

склонат
Вид збор: Глагол, свршен
наклони, наведне
Албански: anoj
Употреба: Народна поезија