suffer - онтологија

бедствува повеќе

бедствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Живее во сиромаштија, во голема беда.

боледува повеќе

боледуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Болен е, е во состојба на болест.
Употреба: Медицина

болува повеќе

Види и: боледува (несв.)
болуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
боледува
Употреба: Архаизам

гние повеќе

гнијат
Вид збор: Глагол, несвршен
Живее во тешки услови, обично во затвор.
Албански: vuan

голта повеќе

голтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Трпи, поднесува, страда во себе.
Албански: vuaj
Употреба: Преносно значење

затрпи повеќе

Види и: трпи (несв.)
затрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да трпи.
Албански: fillon të vuaj, hjek

извиди повеќе

извидат
Вид збор: Глагол, свршен
Доживее нешто тешко, непријатно.
Албански: vuaj

изголта повеќе

Види и: голта (несв.)
изголтаат
Вид збор: Глагол, свршен
претрпи, издржи
Албански: hjek, vuaj
Употреба: Преносно значење

изгори повеќе

изгорат
Вид збор: Глагол, свршен
Силно пропати за нешто; љуби, пати по некого.
Албански: vuaj
Употреба: Преносно значење

изнапати повеќе

Види и: напати (св.)
(се) изнапатат
Вид збор: Глагол, свршен
Се напати многу.

испати повеќе

испатат
Вид збор: Глагол, свршен
Пропати, истрада многу.

истрада повеќе

Види и: страда (несв.)
истрадаат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине низ многу страдања.

истрга повеќе

истргаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се намачи, помине многу непријатности.
Албански: vuaj, hjek
Употреба: Преносно значење

јаде повеќе

јадат
Вид збор: Глагол, несвршен
трпи, претрпи
Албански: ndjej
Употреба: Преносно значење

крвави повеќе

крвават
Вид збор: Глагол, несвршен
пати, страда
Албански: vuaj
Употреба: Преносно значење

мрее повеќе

мреат
Вид збор: Глагол, несвршен
Страда, многу се мачи, пати.
Албански: vuaj, mundohem
Употреба: Поетски збор

напати повеќе

Види и: пати (несв.)
(се) напатат
Вид збор: Глагол, свршен
Пропати многу, се намачи.

настрада повеќе

настрадаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се настрада) Помине низ долго, тешко страдање.
Албански: vuaj

натежне повеќе

натежнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува тегоба од нешто.
Албански: ndjej, vuaj, rëndoj
Употреба: Преносно значење

оболи повеќе

оболат
Вид збор: Глагол, свршен
Има некоја болест, страда од болест.
Албански: vuaj nga smundja
Употреба: Медицина

одболедува повеќе

одболедуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Осети, доживее болка поради нешто.
Албански: ndjej dhimbje

одева повеќе

одеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Страда, трпи последици од свои или од туѓи лоши постапки.

окрка повеќе

Види и: крка (несв.)
окркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Истрпи последици, настрада.
Албански: pësoj, e han
Употреба: Преносно значење , Разговорно

пати повеќе

патат
Вид збор: Глагол, несвршен
Преживува несреќи.
Албански: vuan

поднесе повеќе

поднесат
Вид збор: Глагол, свршен
Претрпи тешкотии, страдање, болки, неправди, штета и сл.
Албански: vuaj

понапати повеќе

Види и: напати (св.)
(се) понапатат
Вид збор: Глагол, свршен
Се напати во некоја мера.

пострада повеќе

Види и: страда (несв.)
пострадаат
Вид збор: Глагол, свршен
Страда малку, кратко време.
Албански: vuaj pak

потегне повеќе

потегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Страда некое време.
Албански: vuaj

преживее повеќе

преживеат
Вид збор: Глагол, свршен
Претрпе, искуси, доживее нешто.
Албански: përjetoj

преживува повеќе

преживуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
доживее, претрпи

препати повеќе

Види и: пати (несв.)
препатат
Вид збор: Глагол, свршен
Пати многу.

претрга повеќе

претргаат
Вид збор: Глагол, свршен
Искуси, преживее големи маки, тешкотии и сл.

претрпи повеќе

претрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Препати, претрга, преживее болка, тага, повреда.
Албански: pësoj

пропати повеќе

пропатат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине низ страдања, неволји.

проплаче повеќе

Види и: плаче (несв.)
проплачат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине со тешкотии, со маки некое време.
Албански: vuaj
Употреба: Преносно значење

рани повеќе

ранат
Вид збор: Глагол, свршен
Причини некому душевна болка, страдање.
Албански: lëndoj
Употреба: Преносно значење

страда повеќе

страдаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пати, трга, има незгоди; живее во недостиг.
Албански: vuaj
Испитува силна физичка болка.
Албански: vuaj
Испитува душевна мака.
Албански: vuaj
Болен е, боледува; има некој недостаток, некое негативно својство.
Албански: vuaj
(само во 3. л.) Трпи штета.
Албански: vuan

страдува повеќе

Види и: страда (несв.)
страдуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
страда
Употреба: Народна поезија

тегли повеќе

теглат
Вид збор: Глагол, несвршен
страда, пати
Албански: duroj
Употреба: Преносно значење

трга повеќе

тргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
страда, пати, поднесува
Албански: pësoj

трпи повеќе

трпат
Вид збор: Глагол, несвршен
страда
Албански: mallëngjehem
Доживува, поднесува нешто лошо.
Албански: përjeton
На штета е.
Албански: përjeton