stumble - онтологија

нагази повеќе

нагазат
Вид збор: Глагол, свршен
Случајно, ненамерно сретне некого, нешто (некоја незгода).
Албански: rastësisht
Употреба: Преносно значење

одрони повеќе

одронат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже некој збор.
Албански: them ndonjë fjalë

плетка повеќе

плеткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди полека, со тешкотии.
Албански: ngadalë
Употреба: Преносно значење

потсопне повеќе

Види и: сопне (св.)
потсопнат
Вид збор: Глагол, свршен
Сопне малку некого
(се потсопне) Се сопне малку.

препина повеќе

Види и: препне (св.)
(се) препинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
препне

препне повеќе

препнат
Вид збор: Глагол, свршен
Подметне некому нога при одење.
Албански: pengohem, stërkambzë
(се препне) Се сопне на некоја пречка при одењето.
Албански: pengohem

пропелтечи повеќе

пропелтечат
Вид збор: Глагол, свршен
Несигурно, одвај чујно прозборува.

сопина повеќе

Види и: сопне (св.)
(се) сопинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
сопнува
Албански: pengoj
Употреба: Народна поезија
Примери:
(нар. поез.) Пијан идам од града, Велико! / сретив мома в ливада, Дилберо! / каде коња сопинат / со секакви коприње.
(се) спрепина
Албански: pengohem

сопне повеќе

сопнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сопне) се спрепне
Албански: pengoj

сопнува повеќе

Види и: сопне (св.)
(се) сопнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сопина

спрепина повеќе

Види и: спрепне (св.)
(се) спрепинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) спрепне, (се) препина

спрепне повеќе

спрепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Подметне нога на некој во одење.
Албански: pengoj
Падне одејќи преку некој предмет.
Албански: bie
Употреба: Преносно значење
(се спрепне) Запне на нешто со нога при одење, трчање.
Албански: pengoj
(се спрепне) Сретне пречки во нешто.
Албански: pengoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

спрепнува повеќе

Види и: спрепне (св.)
(се) спрепнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) спрепина