snowy - онтологија

снеговит повеќе

снеговити
Вид збор: Придавка
Кој изобилствува со снег.
Примери:
Снеговито место.
снегов, снеговен
Употреба: Народна поезија
Примери:
(нар. поез.) Кога беше зима со снегови, / му даваше грутка снеговита.

снежен повеќе

снежни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на снег; направен од снег.
Албански: i bërë prej bore
Покриен со снег.
Албански: i mbulur me borë
својствен на снег
Албански: si bora

снежест повеќе

Види и: снежен (прид.)
снежести
Вид збор: Придавка
снежен
Употреба: Поетски збор