silvery - онтологија

сребрен повеќе

сребрени
Вид збор: Придавка
Кој прилега на сребро по бојата, блесокот; за коса, брада - побелен.
Примери:
Сребрени облачиња.

сребренест повеќе

сребренестиот
Вид збор: Придавка
Што има боја како сребро, што е како сребро.

сребреникав повеќе

Види и: сребрен (прид.)
сребреникави
Вид збор: Придавка
сребрен
Употреба: Деминутив
Примери:
Сребреникави води.

сребреникиво повеќе

Вид збор: Прилог
сребреникав
Употреба: Ретко

сребренов повеќе

Вид збор: Придавка
сребрен
Употреба: Народна поезија

сребрест повеќе

Вид збор: Придавка
сребреникав
Употреба: Ретко

сребробел повеќе

сребробели
Вид збор: Придавка
Кој е бел како сребро
Употреба: Книжевен збор
Примери:
Сребробели носи.

сребролик повеќе

среброликиот
Вид збор: Придавка
Што изгледа како сребро, што личи на сребро.
Употреба: Книжевен збор

срмајлија повеќе

Вид збор: Придавка
срмен
Турски: sırmalı
Употреба: Неменлив збор , Разговорно
Примери:
(нар. поез.) Да донесе клешта бурмајлија, / да извади запче срмајлија.

срмен повеќе

срмени
Вид збор: Придавка
Направен од срма.
Примери:
Срмен конец.
сребрен
Примери:
Срмени носии.