shatter - онтологија

дроби повеќе

дробат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се дроби) Се ситни.
Албански: grimcon

заплуска повеќе

заплускаат
Вид збор: Глагол, свршен
За стакло и сл. - почне да пука, да прска, да се крши со карактеристичен звук.
Албански: thyej
Употреба: Дијалектен збор

здроби повеќе

Види и: дроби (несв.)
здробат
Вид збор: Глагол, свршен
(се здроби) Стане ситен, на помали делови.
Албански: imtësoj

искрши повеќе

искршат
Вид збор: Глагол, свршен
(се искрши) Се скрши, се раздели на парчиња.
Албански: thehet

испрска повеќе

испрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пукне сосема.
Албански: pëlcas

испрсне повеќе

Види и: прсне (св.)
испрснат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува големо душевна страдање.
Албански: plas, pëlcas
Употреба: Преносно значење

крши повеќе

кршат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се крши) Се распарчува, се рапаѓа на делови.
Албански: thej

напрсне повеќе

напрснат
Вид збор: Глагол, свршен
Прсне малку без да се раскрши.

плусне повеќе

плуснат
Вид збор: Глагол, свршен
(за стакло) се скрши
Албански: përplaset, thehet

поиспрска повеќе

Види и: испрска (св.)
поиспрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испука целосно.
Албански: thyej

прска повеќе

прскаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се разбива, се распаѓа на честички, на парчиња при експлозија, кршење.
Албански: thyej

прсне повеќе

прснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се скрши со прскот.
Албански: thyej

пукне повеќе

пукнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се распрсне со пукот (експлозивно тело, мина).
Албански: shkatërroj

разбие повеќе

разбијат
Вид збор: Глагол, свршен
повреди, разруши, расипе
Албански: lëndoj
(се разбие) Распрсне се од удар.
Албански: godas
(се разбие) Се скрши, се распадне на парчиња.
Албански: coptojë

раздроби повеќе

Види и: дроби (несв.)
раздробат
Вид збор: Глагол, свршен
Разбие на ситни парчиња.
Албански: gërric, copëtoj

раскрши повеќе

раскршат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрши, разбие на два или повеќе делови.
Албански: thyej

распарампарчи повеќе

распарампарчат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи парампарче, уништи до ситни делови.
Уништи некој углед, позиција и сл.
(се распарампарчи) Се уништи, сосем се распарчи.

распарча повеќе

Види и: распарчи (св.)
распарчат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи на парчиња.
Албански: copëtoj, ndaj
(се распарча) Се направи на парчиња.
Албански: copëtoj

распарчи повеќе

распарчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распарчи) Се направи на парчиња, се искрши, се уништи.

распарчоса повеќе

Види и: парчоса (св.)
распарчосаат
Вид збор: Глагол, свршен
распарчи

распрска повеќе

Види и: распрсне (св.)
распрскаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распрска) се распрсне
Албански: shpërthej, coptoj

распука повеќе

распукаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распука) се расцепи, се распрсне, се распадне
Албански: thyej

распукне повеќе

Види и: распука (св.)
(се) распукнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) распука

рскот повеќе

рскотот
Вид збор: Именка, машки род
Звук од нешто што се крши, што се раздробува и сл.

рути повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
руши, урива, крши, кутина, кутка
Албански: prish, rrënoj
Употреба: Ретко
(се рути) се руши
Албански: prishet, rrënohet
Употреба: Ретко

руши повеќе

рушат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се руши) се уништува, се сосипува, се растројува
Албански: shkatëron
Употреба: Преносно значење

создроби повеќе

создробат
Вид збор: Глагол, свршен
здроби
Употреба: Народна поезија
Примери:
Бојно копје ќе создробам.

спрсне повеќе

спрснат
Вид збор: Глагол, свршен
(обично со други глаголи) Наеднаш, нагло почне некое дејство; прсне.
Албански: shpërthen