shadow - онтологија

ветрина повеќе

мн. ветрини
Вид збор: Именка, женски род
ладовина, сенка

засени повеќе

засенат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане сенка.
Албански: bëj hije, errësoj
Употреба: Безлично

лад повеќе

Види и: ладовина (ж.)
мн. ладови
Вид збор: Именка, машки род
Дебела сенка или место каде што не се чувствува летната жештина.
Албански: hije e thellë

ладовина повеќе

мн. ладовини
Вид збор: Именка, женски род
Дебела сенка или место каде што не се чувствува летната жештина.
Албански: hije

опсен повеќе

мн. опсени
Вид збор: Именка, машки род
сенка
Албански: hije

опсена повеќе

Види и: опсен (м.)
мн. опсени
Вид збор: Именка, женски род
опсен

опсени повеќе

опсенат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, покрие со сенка.
Албански: bëj me hije

подзасени повеќе

Види и: засени (св.)
подзасенат
Вид збор: Глагол, свршен
Засени малку, донекаде.
Засени некому светлост малку, донекаде.
Засени некого малку, надмине во нешто, стави во втор план, не допушти да дојде до израз.

сен повеќе

мн. сени
Вид збор: Именка, машки род
сенка
Албански: hije
Употреба: Народна поезија
Душата на покојникот.
Албански: hije
Употреба: Книжевен збор

сенка повеќе

мн. сенки
Вид збор: Именка, женски род
Место заштитено од зраците на сонцето или од некој друг извор на светлина.
Албански: hije
Во сликарството и фотографијата.
Албански: hije
Темен одраз на нешто образуван од осветлен предмет.
Албански: hije

сенче повеќе

Види и: сенка (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
сенка
Употреба: Деминутив