rouse - онтологија

разгори повеќе

разгорат
Вид збор: Глагол, свршен
Возбуди силни чувства или енергија.
Албански: zgjoj, ndez
Употреба: Преносно значење

распали повеќе

распалат
Вид збор: Глагол, свршен
Засили, разгори во некого некое чувство, желба.
Албански: zgjoj, ngjall
Употреба: Преносно значење

скорива повеќе

Види и: скорне (св.)
скориваат
Вид збор: Глагол, несвршен
буди
Албански: zgjoj
Употреба: Народна поезија
Примери:
(нар. поез.) Девојче танко, високо / не оди ситно крај мене, / не ми скоривај јадови.

скорне повеќе

скорнат
Вид збор: Глагол, свршен
предизвика, породи
Албански: zgjoj
Употреба: Преносно значење