resound - онтологија

ечи повеќе

ечат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно се гласи, има силен одек.

загрми повеќе

Види и: грми (несв.)
загрмат
Вид збор: Глагол, свршен
Одекне силно, испушти силен звук сличен на грмеж.
Албански: gjëmon
Употреба: Преносно значење

заѕвекоти повеќе

Види и: заѕвечи (св.)
заѕвекотат
Вид збор: Глагол, свршен
заѕвечи

заѕвечи повеќе

заѕвечат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ѕвечи.

заѕвони повеќе

Види и: ѕвони (несв.)
заѕвонат
Вид збор: Глагол, свршен
заѕуни
Албански: oshëtin
Употреба: Преносно значење

заѕуни повеќе

Види и: ѕуни (несв.)
заѕунат
Вид збор: Глагол, свршен
Одекне, зазвучи нешто.
Албански: oshëtin
Употреба: Преносно значење

заори повеќе

Види и: ори (несв.)
(се) заорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се ори.

затрешти повеќе

затрештат
Вид збор: Глагол, свршен
трешти
Албански: zhurmë

ѕвек повеќе

мн. ѕвекови
Вид збор: Именка, машки род
Звук што настанува со меѓусебно удирање на метални или на стаклени предмети.

ѕвекне повеќе

ѕвекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти јак краткотраен, метален звук.
Албански: kumbon, tingëllon
Удри силно предизвикувајќи звук, ѕвек.
Албански: kumbon, tingëllon

ѕвекот повеќе

ѕвекотот
Вид збор: Именка, машки род
ѕвек

ѕвекоти повеќе

ѕвекотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ѕвечи со зголемен интензитет.

јачи повеќе

јачат
Вид збор: Глагол, несвршен
одекнува
Албански: oshëtin, tingëllon

огласи повеќе

огласат
Вид збор: Глагол, свршен
(се огласи) Се одекна глас или звук.
Албански: oshëtin

одгласи повеќе

(се) одгласат
Вид збор: Глагол, свршен
Се разнесе глас, звук.
Албански: jehoj

одекне повеќе

одекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Развие ехо, одглас.
Албански: jehon, ushton
Се чуе силно, гласно.
Албански: jehon, ushton
Употреба: Преносно значење

процепи повеќе

процепат
Вид збор: Глагол, свршен
За звук, глас - одекне силно.
Албански: ushton, gjëmon
Употреба: Преносно значење

разнесе повеќе

разнесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разнесе) За звук - прозвучи; се разлее, се слушне надалеку.
Албански: kumboj

слушне повеќе

Види и: слуша (несв.)
слушнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се слушне) Се чуе, се разнесе звук.
Албански: dëgjoj

соѕвечи повеќе

соѕвечат
Вид збор: Глагол, свршен
ѕвекне
Употреба: Народна поезија
Примери:
Гајтанот да му соѕвечи.