reap - онтологија

дожнева повеќе

дожневаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дожнее
Употреба: Земјоделство

дожнее повеќе

дожнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со жнеењето.
Употреба: Земјоделство

изжнее повеќе

изжнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Жнее целосно, заврши со жнеење.

изжние повеќе

изжнијат
Вид збор: Глагол, свршен
3аврши жниење.
Употреба: Земјоделство

изнажние повеќе

изнажнијат
Вид збор: Глагол, свршен
Жние многу, во голема количина.
Албански: korr shumë
(се изнажние) Се нажние.
Албански: korr mjaft

наджнее повеќе

Види и: наджние (св.)
наджнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Жнее повеќе од некого.

пожнее повеќе

Види и: жнее (несв.)
пожнеат
Вид збор: Глагол, свршен
жнее
Албански: korr

пожнива повеќе

Види и: пожние (св.)
пожниваат
Вид збор: Глагол, несвршен
пожние, жние

пожние повеќе

Види и: жние (несв.)
пожнијат
Вид збор: Глагол, свршен
жние

поожнее повеќе

Види и: ожнее (св.)
поожнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Ожнее, ожние малку, донекаде.

сожнее повеќе

Види и: сожние (св.)
сожнеат
Вид збор: Глагол, свршен
сожние

сожние повеќе

сожнијат
Вид збор: Глагол, свршен
ожние
Употреба: Народна поезија
Примери:
Дај, боже, лута треска / од Ѓурѓовден до Петровден, / дур сожнијат пчениците.