profit - онтологија

добивка повеќе

мн. добивки
Вид збор: Именка, женски род
Материјална корист, заработка, профит.
Албански: profit, fitim
Употреба: Економија

интерес повеќе

мн. интереси
Вид збор: Именка, машки род
добивка, корист
Албански: fitim

испрофитира повеќе

Види и: профитира (св. и несв.)
испрофитираат
Вид збор: Глагол, свршен
профитира

камата повеќе

мн. камати
Вид збор: Именка, женски род
корист, добивка
Албански: fitim
Употреба: Економија , Преносно значење

корист повеќе

(едн.) користа
Вид збор: Именка, женски род
материјална добивка
Албански: përfitim, leverdi
Употреба: Економија

користољубие повеќе

користољубието
Вид збор: Именка, среден род
користољубивост

облага повеќе

мн. облаги
Вид збор: Именка, женски род
корист, полза, добивка
Употреба: Разговорно

омрси повеќе

омрсат
Вид збор: Глагол, свршен
(се омрси) Добие или извлече за нешто многу повеќе корист, повисока цена отколку што требало.
Албански: përfitoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

офајди повеќе

офајдат
Вид збор: Глагол, свршен
Стекне печалба или корист.
Употреба: Разговорно

печалба повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
профит
Албански: profit
Употреба: Економија

печали повеќе

печалат
Вид збор: Глагол, несвршен
добива, ќари
Албански: fitoj

пласира повеќе

пласираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Вложува што и да е (мисла, идеја, теорија и сл.) за да извлече некаква корист.
Албански: fitim
Употреба: Преносно значење

профит повеќе

мн. профити
Вид збор: Именка, машки род
Финансиска добивка, заработка изразена во пари; остаток по одбивањето на сите трошоци за производство.
Албански: fitim
Употреба: Економија

профитен повеќе

профитниот
Вид збор: Придавка
Што работи врз основа на профит.
Употреба: Економија

профитира повеќе

профитираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Извлекува некаква полза, се здобива со профит.
Албански: profitoj, përfitoj
Употреба: Економија
Стекне, стекнува корист од нешто.
Албански: përfitoj, profitoj

рентира повеќе

(се) рентираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се исплати, се исплатува, донесе, донесува доход.
Употреба: Економија
Примери:
Тоа не се рентира.

стек повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
заработка, добивка
Албански: fitim
Употреба: Народна поезија

ќар повеќе

(едн.) ќарот
Вид збор: Именка, машки род
Позитивен резултат од една дејност.
Турски: kâr Албански: qar, fitim
Употреба: Економија , Разговорно

ќари повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
спечали, заработи, доби, ќарува
Употреба: Разговорно

ќарува повеќе

ќаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
печали, добива, заработува
Употреба: Разговорно

ќарување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
печалење, ќарење, добивање, заработување
Употреба: Разговорно

ќердоса повеќе

ќердосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Постигне успех, среќа во животот.
Турски: kâr Албански: kerdos, fiton
Употреба: Разговорно

фајде повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
интерес, камата
Албански: fajde, interes
Употреба: Разговорно