meet - онтологија

види повеќе

видат
Вид збор: Глагол, свршен
Сретне, се најде со некого.
Албански: takim
(се виде) Се сретне, се состане со некого.
Албански: takohet

виѓава повеќе

виѓаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се виѓава) Се гледа, се среќава со некого.
Албански: takohet

гледа повеќе

гледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се гледа) Се сретнува, се посетува со некого.
Албански: takohet

згоди повеќе

згодат
Вид збор: Глагол, свршен
затече, завари
Албански: ngjes, saldoj
(се згоди) се затече, се завари
Албански: saldohet

извиди повеќе

извидат
Вид збор: Глагол, свршен
(се извиди) Се види со сите.
Албански: takohem

навтаса повеќе

навтасаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се навтаса) Сретне, стигне еден со друг.
Албански: takoj, arrij
Употреба: Разговорно

најде повеќе

најдат
Вид збор: Глагол, свршен
(се најде) Се сретне, се состане со некого.
Албански: takon
(се најде) Дојде, стигне, се затече некаде.
Албански: takim

намери повеќе

намерат
Вид збор: Глагол, свршен
(се намери) Се затече, се најде, случајно наиде на нешто.
Албански: takoj, ndesh

пресрете повеќе

Види и: пресретне (св.)
пресретат
Вид збор: Глагол, свршен
пресретне

пресретне повеќе

пресретнат
Вид збор: Глагол, свршен
Наиде на некого или нешто, сретне.
Албански: takon, përpjek dikend

пресреќава повеќе

Види и: пресрете (св.)
пресреќаваа
Вид збор: Глагол, несвршен
пресрете

прибере повеќе

приберат
Вид збор: Глагол, свршен
(се прибере) Се собере, се смести на исто место, во едно живеалиште.
Албански: erdh

соочи повеќе

(се) соочат
Вид збор: Глагол, свршен
(се соочи) Се сретне со некого по некој повод.
Албански: ballafaqohem

сосрете повеќе

сосретат
Вид збор: Глагол, свршен
срете, сретне
Употреба: Ретко
Примери:
(нар. поез.) Нешто сум среќа сосрело.

состане повеќе

(се) состанат
Вид збор: Глагол, свршен
Се сретне со некого со некаква цел.
Примери:
Се состанаа кај мостот.

сретне повеќе

сретнат
Вид збор: Глагол, свршен
Види некого кој обично се движи во спротивен правец; види некого на некое место.
Албански: takoj
(се сретна) се судри
Албански: takoj
(се сретна) Се најде со некого заради заедничко поминување на времето, разговор, работа и сл.
Албански: takoj, bashkoj
(се сретна) Настапи на натпревар.
Албански: takoj, ndesh
Употреба: Спорт

сретнува повеќе

Види и: сретне (св.)
(се) сретнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) среќава
Албански: hasi, takoj

среќава повеќе

Види и: сретне (св.)
(се) среќаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сретне

стави повеќе

Види и: става (несв.)
стават
Вид збор: Глагол, свршен
(се стави) се состане
Албански: takohet
Употреба: Дијалектен збор , Разговорно

сусрете повеќе

Види и: срете (св.)
сусретат
Вид збор: Глагол, свршен
се сретне
Употреба: Народна поезија
Примери:
Ја сусретило едно лудо младо.