knit - онтологија

вплете повеќе

вплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде, вметне нешто со плетење.
Албански: thur

доплете повеќе

Види и: исплете (св.)
доплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Исплете до крај.
Албански: thur krejt
Додаде, вметне нешто со плетење.
Албански: shtoj duke thur

заплете повеќе

Види и: плете (несв.)
заплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плете.
Албански: thur
Зафати плетка за првпат.
Албански: thur
(се заплете) Почна да плете.
Албански: thur

исплете повеќе

исплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со плетење.
Албански: thurr

ластик повеќе

мн. ластици
Вид збор: Именка, машки род
Bид плетка што личи како да е направена од растеглива гумена лента.
Албански: ndërthur

наплете повеќе

Види и: плете (несв.)
наплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Сплете доволно или многу.
Албански: thur, gërshetoj
Со плетење додаде, продолжи.
Албански: thur tutje
(се наплете) Помине долго време, се наработи со плетење.
Албански: thur gjatë kohë

натплете повеќе

Види и: плете (несв.)
натплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Сплете повеќе отколку што било потребно.
Албански: tjerr më tepër
Сплете повеќе од друг, надмине некого во плетење.
Албански: tjerr më tepër

натплетува повеќе

Види и: натплете (св.)
натплетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
натплете
Албански: tjerr më tepër
(се натплете) Се натпреварува во плетење.
Албански: garroj në tjerrje

оплете повеќе

Види и: плете (несв.)
оплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Плете околу нешто, обвие со плетка.
Албански: gërshetoj, thurr

плете повеќе

плетат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изработува предмети од конци со кука, игла, машина правејќи котелци и врзувајќи ги.
Албански: thur

поплете повеќе

поплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Плете малку, некое време.
Албански: thurr pak
исплете
Албански: thurr
Употреба: Народна поезија

потплетува повеќе

Види и: потплете (св.)
потплетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
потплете
Албански: thurr
Плете малку, одвреме-навреме.
Албански: thurr kohë pas kohe

преплете повеќе

преплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Повторно сплете.
Албански: thur përsëri

расплете повеќе

расплетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се расплете) Почне многу да плете.
Албански: thur

сплете повеќе

сплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Изработи со плетење.
Албански: thurje

суплете повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
сплете
Употреба: Народна поезија
Примери:
Си суплете руса коса.

уплете повеќе

уплетат
Вид збор: Глагол, свршен
исплете
Употреба: Дијалектен збор