happen - онтологија

бива повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
бидува
Употреба: Дијалектен збор

бидува повеќе

бидуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(обично во 3. л.) се случува, станува
Албански: bëhet

деси повеќе

(се) десат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) случи
Српски: десити
Употреба: Дијалектен збор

збидне повеќе

(се) збиднат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) Се исполни, се случи, стане реалност.

збие повеќе

збијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се збие) Се случи, стане нешто.
Албански: ndodhi

згоди повеќе

згодат
Вид збор: Глагол, свршен
(се згоди) се случи
Албански: ndodhi

најде повеќе

најдат
Вид збор: Глагол, свршен
(само 3 л. едн.) Со кратка заменска форма за директен предмет - ме (те, ги) - снајде, се случи некому.
Албански: ndodh

одигра повеќе

одиграат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одигра) Се случи, стане нешто.
Албански: ndodh

погоди повеќе

погодат
Вид збор: Глагол, свршен
(се погоди) Се покаже, се открие, во однос на некоја особина, својство.
Албански: pëson
(се погоди) Се случи, се поклопи со нешто.
Албански: pëson

потрефи повеќе

потрефат
Вид збор: Глагол, свршен
(се потрефи) се погоди, се случи
Германски: treffen Албански: ndodh, ngjan
Употреба: Разговорно

случи повеќе

(се) случат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) Стане независно од волјата; излезе, се здаде.
Албански: ndodhi
(се случи) Се најде некаде случајно, се стрефи.
Албански: rastësisht

случува повеќе

Види и: случи (св.)
(се) случуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) случи
Албански: ndodhi

снајде повеќе

(се) снајдат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) Се случи некому, обично, нешто лошо, погоди.
Албански: gjej, ndodh

стане повеќе

станат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л. едн.) се случи
Употреба: Безлично

стори повеќе

сторат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стори) се случи
Албански: ndodh
Употреба: Народна поезија

стрефи повеќе

стрефат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стрефи) Се најде некаде случајно, се случи.
Албански: ndodh, qëllon, ngjan
Употреба: Разговорно
Примери:
Не се стрефив дома кога дошле да ме бараат.

стрефува повеќе

Види и: стрефи (св.)
(се) стрефуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) потрефува, (се) погодува
Употреба: Разговорно

угоди повеќе

угодат
Вид збор: Глагол, свршен
(се угоди) се случи
Албански: ndodh
Употреба: Народна поезија
Примери:
Па се угодило на ден на Велигден (се случило на ден Велигден).