gathering - онтологија

седелка повеќе

мн. седелки
Вид збор: Именка, женски род
седенка
Албански: ndej, mbledhi
Употреба: Фолклор

собер повеќе

Види и: собор (м.)
Вид збор: Именка, машки род
собор
Употреба: Народна поезија
Примери:
Таму се бере соберот / момите оро играат.

соберување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
собирање
Употреба: Дијалектен збор

собор повеќе

Види и: собир (м.)
мн. собори
Вид збор: Именка, машки род
Општо заседание на членови на некоја организација за разгледување на прашања од општествен или друг интерес, собир на вишето христијанско духовенството.
Албански: kuvend
Примери:
Свикаа собор на населението.