fool - онтологија

абдал повеќе

мн. абдали
Вид збор: Именка, машки род
Човек со ограничени умствени способности.
Турски: aptal Албански: avdall, budalla
Употреба: Архаизам , Груб збор

алабак повеќе

мн. алабаци
Вид збор: Именка, машки род
будала, глупак
Употреба: Архаизам

балама повеќе

мн. балами
Вид збор: Именка, машки род
Глуп, глупав, умствено ограничен човек.
Употреба: Разговорно

билмез повеќе

мн. билмези
Вид збор: Именка, машки род
глупак, незнајко
Турски: bilmezlik
Употреба: Разговорно

брле повеќе

мн. брлевци
Вид збор: Именка, среден род
Оној што е брлив, глупав, будала.

будала повеќе

мн. будали
Вид збор: Именка, женски род
Нетокму, човек што не е сосема здрав со паметот.
Турски: budala

будалак повеќе

Види и: будала (ж.)
мн. будалаци
Вид збор: Именка, машки род
будала
Употреба: Пејоратив

будалетина повеќе

Види и: будала (ж.)
мн. будалетини
Вид збор: Именка, машки род
будала

будалина повеќе

Види и: будалетина (м.)
мн. будалини
Вид збор: Именка, машки род
будалетина

будаличиште повеќе

Види и: будалиште (ср.)
мн. будаличишта
Вид збор: Именка, среден род
будалиште

будалиште повеќе

Види и: будала (ж.)
мн. будалишта
Вид збор: Именка, среден род
будала
Употреба: Пејоратив

будалче повеќе

Види и: будала (ж.)
мн. будалчиња
Вид збор: Именка, среден род
будала
Употреба: Хипокористика

глупак повеќе

мн. глупаци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што е глупав.
Употреба: Пејоратив

глупчо повеќе

мн. глупчовци
Вид збор: Именка, машки род
глупак

дрвник повеќе

мн. дрвници
Вид збор: Именка, машки род
глупак, будала
Употреба: Иронично

ибрик повеќе

мн. ибрици
Вид збор: Именка, машки род
За машко лице - глупак, будала.
Албански: torollak
Употреба: Преносно значење

серсемин повеќе

мн. серсеми
Вид збор: Именка, машки род
глупак, тупак
Употреба: Архаизам

тапа повеќе

мн. тапи
Вид збор: Именка, женски род
тапоглавец
Албански: tapë, budalla
Употреба: Преносно значење

тапанар повеќе

мн. тапанари
Вид збор: Именка, машки род
глупак, простак
Албански: torollak, budalla
Употреба: Преносно значење

тиква повеќе

мн. тикви
Вид збор: Именка, женски род
глупав човек
Албански: kungull njeri
Употреба: Преносно значење

тралалајка повеќе

мн. тралалајки
Вид збор: Именка, машки род
глупав човек

утка повеќе

мн. утки
Вид збор: Именка, женски род
За маж или жена: тапоглавец, слепец, глупак, будала.
Албански: hut, budalla
Употреба: Преносно значење

шутлак повеќе

Види и: шутрак (м.)
мн. шутлаци
Вид збор: Именка, машки род
шутрак

шутрак повеќе

мн. шутраци
Вид збор: Именка, машки род
несмасен човек
Албански: njeri i pagdhendur
Употреба: Пејоратив , Разговорно

шутрачка повеќе

Види и: шутрак (м.)
мн. шутрачки
Вид збор: Именка, женски род
За жена шутрак.
Албански: grua e pagdhendur
Употреба: Преносно значење

шушлак повеќе

Види и: шутрак (м.)
мн. шушлаци
Вид збор: Именка, машки род
шутрак