encounter - онтологија

дочека повеќе

Види и: чека (несв.)
дочекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресретне, спротивстави во борба.
Албански: pres, ndesh

пресрет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
пресретување, пресреќавање
Албански: takim, ndeshje

пресрете повеќе

Види и: пресретне (св.)
пресретат
Вид збор: Глагол, свршен
пресретне

пресретне повеќе

пресретнат
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе, се појави спроти некого.
Албански: takoj befas, përpjek

пресреќава повеќе

Види и: пресрете (св.)
пресреќаваа
Вид збор: Глагол, несвршен
пресрете

средба повеќе

мн. средби
Вид збор: Именка, женски род
Наоѓање, среќавање со некого при доаѓање од разни страни; заедничко наоѓање сврзано со нечие доаѓање.
Албански: takim

срета повеќе

Вид збор: Именка, женски род
средба
Употреба: Народна поезија
Примери:
Нешто ми срета не срети, / ни си намера намери.

срете повеќе

(се) сретат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) сретне
Примери:
Го срете на пат.

сретне повеќе

сретнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сретна) Се види со некого при движење од разни страни; види се со некого на некое место.
Албански: takoj

сретнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
среќавање

среќавање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) среќава
Албански: takim
Примери:
среќавање отпор.
средба
Албански: takim
Примери:
неочекувано среќавање