descend - онтологија

засимина повеќе

засиминаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се засимина) Почне да се симина, симнува.
Албански: fillon të zbres

заслегува повеќе

Види и: слегнува (несв.)
заслегуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да слегува.

заслезе повеќе

Види и: заслегува (св.)
заслезат
Вид збор: Глагол, свршен
заслегува

послезе повеќе

послезат
Вид збор: Глагол, свршен
Слезе малку или уште малку.

потекне повеќе

потекна
Вид збор: Глагол, свршен
Води потекло од некого или нешто.
Албански: rrjedh, vij

потекнува повеќе

Види и: потекне (св.)
потекнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Води потекло од некого или нешто.
Албански: rrjedh

слага повеќе

(се) слагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
слегува
Албански: përulem
Употреба: Дијалектен збор

слази повеќе

Види и: слегува (несв.)
слазат
Вид збор: Глагол, несвршен
слегува
Употреба: Дијалектен збор

слева повеќе

слеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слегува
Албански: zbres
Употреба: Дијалектен збор

слегне повеќе

Види и: слезе (св.)
слегнат
Вид збор: Глагол, свршен
слезе

слегнува повеќе

Види и: слегува (несв.)
слегнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слегува

слегува повеќе

Види и: слезе (св.)
слегуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слезе
Употреба: Разговорно

слезе повеќе

слезат
Вид збор: Глагол, свршен
Се симне од повисоко место, се спушти.
Албански: zbret
Примери:
Чичко Петре слезе вчера в град.
Се симне сод нешто, од превезно средство или добиче, стапи одново на земја.
Албански: zbret
Примери:
Слезе од таванот.

сметина повеќе

Види и: сметне (св.)
(се) сметинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) симина

сметне повеќе

(се) сметнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) симне

сметнува повеќе

Види и: сметне (св.)
(се) сметнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) симина

смолкне повеќе

смолкнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се смолкне) Со влечење се спушти надолу.
Албански: zbres

сонува повеќе

сонуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
соне, симина
Албански: zbret

спаднува повеќе

Види и: спадне (св.)
спадуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слегува
Албански: zbret
Употреба: Дијалектен збор

спласне повеќе

спласнат
Вид збор: Глагол, свршен
За вода - спадне, се намали.
Албански: bie, pakësohet
Примери:
Ќе спласне денеска водата.

спушта повеќе

Види и: спушти (св.)
спуштаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта надолу.
Албански: zbret
(се спушта) Слегнува долу.
Албански: zbret
(се спушта) Се простира надолу.
Албански: zbret

спушти повеќе

спуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти надолу; подаде од високо некому нешто; отпушти нешто закрепено.
Албански: lëshoj
(се спушти) Слезе надолу; се отпушти; тргне по текот на река.
Албански: zbrit
(се спушти) За мрак, ноќ, магла, облак - легне на земјата, падне, настапи.
Албански: zbret
Употреба: Преносно значење
(се спушти) Се отпушти на понизок степен.
Албански: zbret
Употреба: Преносно значење

суздаде повеќе

(се) суздадат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави во далечина, се спушти.
Употреба: Народна поезија
Примери:
(нар. поез.) Се суздаде виор од небо.

сурива повеќе

суриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
се симне, се спушти
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Упорно суриваа кон долот посрамено и без збор.

урви повеќе

урват
Вид збор: Глагол, свршен
слезе, се симне
Албански: zbres
Употреба: Дијалектен збор

урива повеќе

Види и: урне (св.)
уриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Јури, се спушта брзо.
Албански: lëshohet, vrapon
Употреба: Дијалектен збор