build - онтологија

гради повеќе

градат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави, ѕида објект.
Албански: ndërton

догради повеќе

доградат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгради до крај, заврши со градењето.
Албански: ndërton
Употреба: Архитектура и градба

доѕида повеќе

Види и: ѕида (несв.)
доѕидаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со ѕидање.
Албански: mbaroj me muratim
Употреба: Архитектура и градба

доизгради повеќе

Види и: изгради (св.)
доизградат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгради нешто до крај.
Албански: ndërtoj
Употреба: Архитектура и градба

доизѕида повеќе

Види и: изѕида (св.)
доизѕидаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изѕида до крај, сосема.

загради повеќе

заградат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гради.
Албански: ndërtoj
Употреба: Архитектура и градба

заѕида повеќе

Види и: ѕида (несв.)
заѕидаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ѕида, да гради.
Албански: ndërtoj
Употреба: Архитектура и градба

ѕида повеќе

ѕидаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гради, прави ѕид (од камен, тула, бетон), куќа, зграда и др.

ѕидоса повеќе

Види и: ѕида (несв.)
ѕидосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи ѕид, огради со ѕид.

изгради повеќе

Види и: гради (несв.)
изградат
Вид збор: Глагол, свршен
Подигне, изѕида градежен објект.
Албански: ndërtoj
Употреба: Архитектура и градба
За човек - оспособи, направи некого доволно образован, стручен за нешто.
Албански: ndërtoj
Употреба: Преносно значење
(се изгради) се оспособи
Албански: ndërtohem
Употреба: Преносно значење

издига повеќе

Види и: издигне (св.)
издигаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изѕида, изгради во височина.
Албански: ndërtoj

изѕида повеќе

изѕидаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со ѕидање подигне градежен објект, целосно, до крај.

направи повеќе

направат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгради, изѕида објект на некое место.
Албански: ndërton

оформи повеќе

оформат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе нешто во завршен, целосен вид сообразно со потребите или барањата.
Албански: ndërtoj, formoj

подѕида повеќе

Види и: ѕида (несв.)
подѕидаат
Вид збор: Глагол, свршен
Поткрепи со ѕид, ѕида од долната страна.

подигне повеќе

подигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгради, издигне градежен објект (куќа, зграда, споменик).
Албански: ndërtoj

поѕида повеќе

Види и: ѕида (несв.)
поѕидаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕида малку, некое време.

поизгради повеќе

Види и: изгради (св.)
поизградат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгради малку, или малку повеќе.

построи повеќе

постојат
Вид збор: Глагол, свршен
изгради
Албански: ndërtoj
Употреба: Архитектура и градба

соѕида повеќе

соѕидаат
Вид збор: Глагол, свршен
изѕида, изгради
Примери:
Евтино ги соѕидаа зградите.

соѕидува повеќе

Види и: соѕида (св.)
соѕидуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
соѕида

строи повеќе

стројат
Вид збор: Глагол, несвршен
гради
Албански: ndërtim
Употреба: Архитектура и градба

сугради повеќе

суградат
Вид збор: Глагол, свршен
гради, изградува
Примери:
Да суградиш шарена гемија.

формира повеќе

формираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Составува, создава некој колектив, установа, орган и сл.
Албански: formon
Примери:
Формираа управен одбор.