blunt - онтологија

аби повеќе

абат
Вид збор: Глагол, несвршен
Намалува острина, прави нешто да биде тапо.
Албански: topit
(се аби) Станува тап.
Албански: topit

доаби повеќе

Види и: аби (несв.)
доабат
Вид збор: Глагол, свршен
За нож - намали острина на сечилото до крај; сосема затапи.
Албански: topit
(се доаби) Се намали острината на сечилото до крај; сосема се затапи.
Албански: topit

зааби повеќе

Види и: аби (несв.)
заабат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да аби нешто.
Албански: filloj të harxhohet
(се зааби) Станува тап, истрошен.
Албански: topitet, harxhohet

затапи повеќе

Види и: тапи (несв.)
затапат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане тапо.
Албански: topis
(се затапи) Стане тапо, не може да сече.
Албански: i topitur, i pamprehur

отапи повеќе

отапат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане тап, неостар.
Албански: topit, i pamprehur

тапи повеќе

тапат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) прави тап
Албански: topit
Употреба: Преносно значење
(се тапи) станува тап
Албански: topitet
Примери:
Овој нож многу брзо се тапи.