against - онтологија

каршија повеќе

Вид збор: Прилог
отспротива
Употреба: Разговорно

наспроти повеќе

Вид збор: Предлог
спроти
Албански: kundër

против повеќе

Вид збор: Предлог
При искажување негативен, непријателски однос, отпор кон некого или нешто.
Албански: kundër
При изразување несогласување со нешто (постапка, мислење, став, решение, желба).
При именување средство или дејство за отстранување, спречување на некоја несакана појава.

споредум повеќе

Вид збор: Прилог
спроти
Употреба: Народна поезија
Примери:
Во сабота споредум недела.

спрема повеќе

Вид збор: Предлог
спроти
Албански: krahasuar me
спроти, околу
Албански: nga
Употреба: Ретко

спроти повеќе

Вид збор: Предлог
При означување некоја појава во пресрет на која е управено движењето, дејството.

спротив повеќе

Вид збор: Прилог
против

спротив повеќе

Вид збор: Предлог
спроти
Примери:
Застана спротив него.