Дијалектен збор - категорија

цаблан повеќе

мн. цаблани
Вид збор: Именка, машки род
Плод од пченка со и без зрна.
Англиски: cob Албански: kalli

цавка повеќе

Види и: цевка (ж.)
мн. цавки
Вид збор: Именка, женски род
цевка
Англиски: pipe

цавтење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цветење
Англиски: blossom

цавти повеќе

Види и: цвети (несв.)
цавтат
Вид збор: Глагол, несвршен
цвети
Англиски: blossom
Примери:
Ружата рано цавти.

цавток повеќе

мн. цавтоци
Вид збор: Именка, машки род
цвет, цут
Англиски: flower Албански: lule

цалаварки повеќе

Вид збор: Именка, множина
Насечено цвекло.

цалне повеќе

цалнат
Вид збор: Глагол, свршен
бакне, целувне
Англиски: kiss

цалува повеќе

Види и: целива (несв.)
цалуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
целива
Англиски: kiss

цалуне повеќе

Види и: целивне (св.)
цалунат
Вид збор: Глагол, свршен
целивне
Англиски: kiss

цап повеќе

мн. цапови
Вид збор: Именка, машки род
јарец
Англиски: goat Албански: sqap, cjap
Полукружен отвор на ногарките на женски разбој во кој стои крајот на вратилото.

царвул повеќе

Види и: црвул (м.)
мн. царвули
Вид збор: Именка, машки род
црвул

царевица повеќе

Види и: царевка (ж.)
мн. царевици
Вид збор: Именка, женски род
царевка, пченка
Англиски: corn Албански: misër, kallamboq

цареневестица повеќе

мн цареневестици
Вид збор: Именка, женски род
ласица, невестулка
Латински: Mustela nivalis Англиски: weasel

царчина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
царштина

цацар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид ситен грав со овални долгнавести зрна.

цацка повеќе

цацкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За дрва - ситни, сече на ситни парчиња.
Англиски: chop Албански: copëtoj
Примери:
Цел ден цацкаше дрва.
За месо, кромид - ситни, дроби.
Англиски: mince Албански: imtësoj
Примери:
Го цацкаше месото.

цацкање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цепење, ситнење
Албански: coptim

цволење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ртење
Англиски: germination Албански: rritje

цволи повеќе

цволат
Вид збор: Глагол, несвршен
никнува, 'рти
Англиски: germinate

цволка повеќе

мн. цволки
Вид збор: Именка, женски род
'ркулец
Англиски: sprout Албански: farë, bërthamë

цедилка повеќе

Види и: цедалка (ж.)
мн. цедилки
Вид збор: Именка, женски род
Четвртаста волнена ткаенина за носење деца или некаков товар.
Албански: sitë

цее повеќе

цеат
Вид збор: Глагол, несвршен
просева, отсева
Англиски: sift

целивка повеќе

мн. целивки
Вид збор: Именка, женски род
бакнеж, бацувка
Англиски: kiss

целоком повеќе

Вид збор: Прилог
целосно, исцело
Англиски: entirely

целувка повеќе

мн. целувки
Вид збор: Именка, женски род
бакнеж, бацување
Англиски: kiss Албански: puthje Бугарски: целувка
Примери:
Со целувки му го покри телото.

целуне повеќе

Види и: целивне (св.)
(се) целунат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) бакне
Англиски: kiss

центро повеќе

Вид збор: Именка, среден род
центар

цењава повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
ценува

цепутка повеќе

Види и: цеп (м.)
мн. цепутки
Вид збор: Именка, женски род
женски полов орган
Англиски: vagina

церга повеќе

цергата
Вид збор: Именка, женски род
ѕевгар
Англиски: bull Албански: kular
черга
Англиски: rug Албански: cergë, qilim

церење повеќе

Види и: цери (несв.)
церењето
Вид збор: Именка, среден род
смеење
Англиски: sneer Албански: nënqeshje
кезење
Англиски: grimace Албански: kërveshje

цери повеќе

церат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се цери) се смее
Англиски: grin Албански: buzëqesh
(се цери) се кези, се клешти
Англиски: grimace

церовача повеќе

мн. церовачи
Вид збор: Именка, женски род
Лубеница со тврда и дебела кора.
Англиски: watermelon Албански: shalqi

цетка повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Прскалка за поливање цвеќе.
Англиски: watering can

цеца повеќе

цецаат
Вид збор: Глагол, несвршен
матка, матосува

цецање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
маткање, матосување

цимури повеќе

Види и: цимоли (несв.)
цимурат
Вид збор: Глагол, несвршен
цимоли
Англиски: whine

цингур повеќе

мн. цингури
Вид збор: Именка, машки род
врапче, врабeц
Англиски: sparrow

цирка повеќе

циркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За вода - тече слабо.
Англиски: ooze

циркање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) цирка

циун повеќе

Види и: цифун (м.)
мн. циуни
Вид збор: Именка, машки род
Чеп за бочва или каца.
Англиски: tap Албански: sqep, tap

цифун повеќе

мн. цифуни
Вид збор: Именка, машки род
Чеп за бочва или за каца.
Англиски: tap

цица повеќе

Види и: цицка (ж.)
мн. цици
Вид збор: Именка, женски род
цицка, дојка
Англиски: breast Албански: gji, sisë

цицвара повеќе

(едн.) цицварата
Вид збор: Именка, женски род
Качамак со кајмак.
Англиски: polenta Албански: polentë, kaçamak

цицина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Оток, место каде кожата е црвена и надуена како последица на рана, убод и слично.
Англиски: swelling

цицингарец повеќе

мн. цицингарци
Вид збор: Именка, машки род
црцорец
Англиски: cricket

циче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цица
Англиски: breast

цоиса повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
пцовиса
Англиски: perish

цопаќ повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Поголемо парче домашен леб.
Албански: copë buke

црвек повеќе

мн. црвеци
Вид збор: Именка, машки род
црцорец, штурец
Англиски: cricket

црвул повеќе

мн. црвули
Вид збор: Именка, машки род
опинок

црепка повеќе

мн. црепки
Вид збор: Именка, женски род
Парче од искршен предмет од земја, керамика и сл.
Англиски: clay fragment

цркавец повеќе

Види и: црцорец (м.)
мн. цркавци
Вид збор: Именка, машки род
црцорец
Англиски: cricket

цркала повеќе

Види и: тркала (несв.)
цркалаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тркала
Англиски: roll

цркало повеќе

Вид збор: Именка, среден род
тркало
Англиски: wheel

црков повеќе

Види и: црква (ж.)
мн. цркови
Вид збор: Именка, женски род
црква

црногорец повеќе

мн. црногорци
Вид збор: Именка, машки род
Стар ерген, нежења.
Англиски: confirmed bachelor

црца повеќе

црцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
цица
Англиски: suck Албански: thithë

црцало повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ралник

црцанче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цуцла
Англиски: pacifier

црцне повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
цврцне

цуне повеќе

цунат
Вид збор: Глагол, свршен
бакнува
Англиски: kiss Албански: puth
Примери:
Цуни му рака.
(се цуне) се бакне
Англиски: kiss Албански: puthem
Примери:
Се цунаа во уста.

цунува повеќе

Види и: цуне (св.)
(се) цунуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) бакнува
Англиски: kiss

цунување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
љубење, целивање, бакнување
Англиски: kissing

цурајка повеќе

мн. цурајки
Вид збор: Именка, женски род
обетка, минѓуша
Англиски: earring Албански: vathë, vëth
Двогодишно украсно цвеќе со розова боја.
Латински: Fuchsia hybrida Англиски: fuchsia Албански: lule kumbonë

цурајче повеќе

Види и: цурајка (ж.)
мн. цурајчиња
Вид збор: Именка, среден род
обетче
Англиски: earring

цурак повеќе

мн. цураци
Вид збор: Именка, среден род
обетка
Англиски: earring
Примери:
(разг.) Цурак да ставиш!

цуракуша повеќе

Вид збор: Именка, женски род
извикана жена

цурко повеќе

мн. цурки
Вид збор: Именка, среден род
девојченце, момиче
Англиски: girly

цуцка повеќе

цуцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
цупка, потскокнува
Англиски: hop
Примери:
Цуцка детето на снегот.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш